Skip to main content

Het stemmen

pianostemmer den haag

Waarom stemmen?

Een goed gestemde piano brengt speelplezier in huis en verdient het alleen daarom al om gestemd te worden. Als u meer muziek in huis wilt, is het laten stemmen van uw piano een goed begin.

Een piano is opgebouwd uit natuurlijke materialen, voornamelijk hout. Een eigenschap van hout is dat het “werkt”: onder de invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kan het hout krimpen, uitzetten, kromtrekken of zelfs scheuren. Als hout gaat “werken” en het trekt krom, worden de snaren meegetrokken en verandert de spanning. Als de snaren niet de juiste spanning hebben, gaat uw piano vals klinken. Daarom moet u regelmatig uw piano laten stemmen.

piano stemmen

Wanneer stemmen?

De meeste piano’s worden twee keer per jaar gestemd, 1 keer per half jaar dus. Hoe vaak u uw piano moet laten stemmen hangt onder andere af van de luchtvochtigheid en temperatuurwisselingen in uw huis. Hóe de piano door u of uw kinderen wordt bespeeld maakt ook uit: door spelenderwijs op de piano te slaan (bijvoorbeeld door kinderen) wordt het mechaniek zwaarder belast.

Is uw piano lang niet gestemd? Des te meer reden uw piano weer eens te laten stemmen. Het werk is wat lastiger, want elke snaar zal eerst terug willen naar de vaste, valse, positie waar ie al tien jaar zat. Maar de snaar kan altijd worden teruggebracht naar hoe deze ooit geklonken heeft. Zelfs de oudste piano is te stemmen om de speelvreugde weer terug te krijgen.

piano stemmen

Wat kunt u verwachten?

Om bij het mechaniek te kunnen komen, wordt uw piano eerst gedeeltelijk uit elkaar gehaald. Dan kan iedere snaar op de juiste toonhoogte gestemd worden en heeft u uiteindelijk weer de piano zoals ie ooit bedoeld was.

Bij piano’s die lang niet gestemd zijn, kan het nodig zijn om een speciale olie met een wat specifiek geur te gebruiken. Deze olie kan nodig zijn om het metaal soepeler te maken en de piano in zijn oorspronkelijke staat terug te krijgen.

Geef vooraf gerust aan of er andere mankementen zijn; bepaalde snaren die harder klinken, een toets die blijft hangen, een afgevallen beleg van een een toets. Meestal kan dit tegelijkertijd met de stembeurt worden opgelost.

Een stembeurt duurt een tot anderhalf uur.

Is uw piano aan een stembeurt toe?

Wilt u ook binnenkort weer genieten van heldere piano klanken in uw eigen huis? Twijfelt u of uw piano of vleugel gestemd moet of kan worden? Heeft u vragen over onderhoud? Neem dan contact op met Erik!

   Tijden

In overleg, overdag, avond, weekend

Adres

Erik Schurman
Perenstraat 167
2654 RX Den Haag

   Contact